Hipotiroidism
Hipotiroidismul – hipofuncția glandei tiroide
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide și implică faptul că glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a ajuta organismul să funcționeze normal. O hipofuncție a glandei tiroide poate fi moștenită sau se poate dezvolta atunci când fătul se află în burta mamei. Există cazuri foarte rare în care glanda tiroidă este absentă la bebeluș sau este prea mică pentru a produce cantitatea necesară de hormoni. Un alt motiv ar putea fi o tulburare a mecanismului de reglare a glandei tiroide.
Dar cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este însăși glanda tiroidă.
O inflamație cronică a țesutului în sine sau de exemplu o tiroidită Hashimoto poate cauza pierderea funcționalității țesutului glandei tiroide. Chiar și consecințele unei radioterapii cu iod sau o intervenție chirurgicală a glandei tiroide pot fi cauza hipotiroidismului atunci când prea mult țesut a fost distrus sau îndepărtat și este utilizată o doză prea mică de substituție a hormonilor tiroidieni. Chiar și medicamentele utilizate pentru a reduce o hiperfuncție a glandei (de exemplu, în cazul bolii Graves) pot provoca o producție insuficientă de hormoni tiroidieni atunci când aceștia nu sunt ajustați corespunzător situației sau stării alterate a glandei.
Iodul este utilizat pentru a produce hormoni tiroidieni, prin urmare, deficitul de iod poate fi, de asemenea, o cauză a hipotiroidismului. Apropo, deficitul de iod este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului la nivel mondial.
Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aveți glanda tiroidă hiperactivă sau hipoactivă este să fie diagnosticată de către medicul dumneavoastră.
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide, drept consecință doar o cantitate insuficientă de hormoni tiroidieni circulă în corpul uman. Odată ce cantitatea de hormoni tiroidieni din glanda tiroidă este prea mică, multe procese metabolice nu mai funcționează corect. Hipofuncția glandei tiroide evoluează lent și principalul motiv este lipsa hormonilor tiroidieni.
Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.
Gușa
Gușa este în cea mai mare parte vizibilă ca o umflătură la nivelul gâtului care provine de la glanda tiroidă mărită. Există diferite forme ale gusei: difuză sau nodulară.
Boala Graves
Boala Graves poate provoca o hiperfuncție a glandei tiroide. Combină adesea trei simptome: bătăi accelerate ale inimii, gușă și bombare a ochiului anterior în afara orbitei.
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o inflamație cronică larg răspândită a glandei tiroide. Inflamația este o acțiune autoimună împotriva propriului țesut al glandei tiroide.
Nodulii tiroidieni
Nodulii, indiferent dacă sunt „fierbinți” sau „reci”, sunt rezultatul creșterii celulelor din glanda tiroidă. Uneori au o consistență diferită de celălalt țesut al glandei tiroide.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o hiperfuncție a glandei tiroide. Glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ar trebui. Acest lucru poate provoca o accelerare a unor funcții metabolice.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian și nodulii pot fi conectați. Nodulii sunt adesea benigni, dar nodulii reci prezintă riscul de a dezvolta un țesut celular malign care degenerează invadând celulele sănătoase ale glandei tiroide.
IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.
Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.
Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:
Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.
Glanda tiroidă sub lupă
Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.