Afecțiuni și boli tiroidiene
Pentru o înțelegere mai bună a afecțiunilor și bolilor tioidiene
Afecțiunile tiroidiene sunt destul de răspândite și incidența crește odată cu vârsta. O afecțiune tiroidiană poate fi cauzată de o funcționare defectuoasă a glandei tiroide, și anume o hiperfuncție sau o hipofuncție, dar și de modificări ale structurii glandei tiroide.
Medicul specialist în afecțiuni și boli tiroidiene este endocrinologul. El diagnostichează și tratează afecțiunile de sănătate legate de hormoni, glandele hormonale și țesuturile acestora. Cunoaște foarte bine sistemul endocrin uman și are experiență în tratarea bolilor care pot apărea atunci când sistemul hormonal este dezechilibrat sau când glandele hormonale prezintă o afectare. Aceasta include glanda tiroidă.
Afecțiunile și bolile glandei tiroide sunt cel mai bine diagnosticate și explicate de un medic care efectuează evaluarea în funcție de cazul individual.
Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.
Gușa
Gușa este în cea mai mare parte vizibilă ca o umflătură la nivelul gâtului care provine de la glanda tiroidă mărită. Există diferite forme ale gusei: difuză sau nodulară.
Boala Graves
Boala Graves poate provoca o hiperfuncție a glandei tiroide. Combină adesea trei simptome: bătăi accelerate ale inimii, gușă și bombare a ochiului anterior în afara orbitei.
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o inflamație cronică larg răspândită a glandei tiroide. Inflamația este o acțiune autoimună împotriva propriului țesut al glandei tiroide.
Nodulii tiroidieni
Nodulii, indiferent dacă sunt „fierbinți” sau „reci”, sunt rezultatul creșterii celulelor din glanda tiroidă. Uneori au o consistență diferită de celălalt țesut al glandei tiroide.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide. Aceasta înseamnă că mica glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni necesari corpului uman.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o hiperfuncție a glandei tiroide. Glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ar trebui. Acest lucru poate provoca o accelerare a unor funcții metabolice.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian și nodulii pot fi conectați. Nodulii sunt adesea benigni, dar nodulii reci prezintă riscul de a dezvolta un țesut celular malign care degenerează invadând celulele sănătoase ale glandei tiroide.
Funcția tiroidei și structura țesutului tiroidian
Disfuncții hormonale: hipotiroidism și hipertiroidism
Modificări în dimensiunea și consistența glandei: creșterea țesuturilor, noduli și tumori
Adesea există forme mixte și o consistență schimbată nu poate spune nimic despre funcția hormonală și invers. O glandă tiroidă de mărime normală fără noduli poate prezenta datele de laborator ale unei hiper- sau hipofuncții, iar o glandă cu noduli mari sau masă de țesut malign al glandei poate prezenta date normale de laborator.
Cele mai importante boli ale tiroidei sunt gusa, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Basedow sau Graves, inflamația (tiroidita) si boala Hashimoto sau cancerul tiroidian.
Este dificil să se separe modificările funcției sau structurii tisulare ale glandei tiroide. Ambele sunt adesea asociate una cu cealaltă, însă nu mereu.
Acesta este motivul pentru care ambele joacă un rol important pentru diagnostic și tratament pe care un specialist în glanda tiroidă, medicul endocrinolog, îl va defini cu atenție.
Analiza nivelului hormonal din sânge ajută la diferențierea afectării glandei tiroide în dependență de funcție. Fie că este un hipertiroidism, când tiroida produce mai mulți hormoni tiroidieni decât este necesar, sau un hipotiroidism, atunci când glanda tiroidă produce mai puțini hormoni decât este necesar.
Atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul cauzează simptome care provoacă o schimbare a stării fizice și/sau psihice a persoanelor afectate.
Odată ce pacientul poate descrie acele stări unui medic, el poate deja să creeze unele ipoteze care trebuie verificate, definind sau excluzând o boală de bază.
Pentru aceasta, după o examinare manuală și un test de sânge, medicul examinează textura țesutului glandei tiroide folosind metoda ultrasunetelor nedureroase.
Doar atunci poate fi găsit termenul potrivit pentru o boală sau o afecțiune a glandei tiroide.
IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.
Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.
Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:
Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.
Gestionarea afecțiunilor și bolilor tiroidiene:
După stabilirea unui diagnostic adecvat, medicul trece la gestionarea bolii tiroidiene. Pentru o complianță bună, pacientul este implicat cu grijă în gestionarea afecțiunilor tiroidiene.