Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hormonii tiroidieni

Tratamentul cu hormoni tiroidieni

Hormonul tiroidian formulat într-un comprimat este un medicament bine tolerat. Cu doza potrivită, efectele secundare ar putea fi excluse.

Pentru tratamentul unei funcții insuficiente a glandei tiroide, comprimatele ajută la furnizarea exactă a acelei cantități de hormoni tiroidieni care lipsește deoarece glanda tiroidă nu o poate produce într-o cantitate suficientă. Efectele secundare ar putea apărea numai în cazul în care comprimatele conțin o concentrație prea mare de hormoni tiroidieni.

Cantitatea de hormon tiroidian este indicată în micrograme. În regiunile cu deficit de iod, utilizarea comprimatelor care conțin tiroxină pură și iod ar putea fi o opțiune.

Doze diferite necesită o dimensiune diferită de tablete cu hormon tiroidian. Doza este definită în funcție de nivelul de hipotiroidism și de nivelurile hormonilor TSH, T3 și T4 din sânge
Doze diferite necesită o dimensiune diferită de tablete cu hormon tiroidian. Doza este definită în funcție de nivelul de hipotiroidism și de nivelurile hormonilor TSH, T3 și T4 din sânge

Există preparate combinate care conțin ambele tipuri de tiroxină (T3 și T4), dar acestea pot fi rezonabile doar pentru pacienții cu o tulburare a conversiei T4 în hormon T3.

Pe lângă hormonii tiroidieni sintetici, există și extracte care sunt produse în baza glandei tiroide animale (în mare parte de la porc sau vită). Dar cu aceste preparate o doză exactă este destul de imposibil de estimat, deoarece oferă deja un amestec de hormoni.

Pentru aportul de preparate cu hormoni tiroidieni este necesar să se țină cont de faptul că aceștia sunt absorbiți în tractul gastro-intestinal. Mulți factori pot influența absorbția și pot face ca o mare parte din hormonul tiroidian să nu fie absorbit, ci doar excretat prin intestine.

Prin urmare, aportul de comprimate cu hormoni tiroidieni ar trebui să fie cu o jumătate de oră înainte de aportul alimentar. Cel mai bun ar fi o rutină zilnică, cum ar fi să luați comprimatele imediat după trezire.

Se știe că produsele din soia și cafeaua pot inhiba puternic absorbția hormonului tiroidian administrat oral.

Există câteva reguli care pot ajuta la dezvoltarea unei rutine pentru aportul de comprimate de hormoni:

  • Aport regulat, eventual în același timp
  • Aportul cu o jumătate de oră înainte de micul dejun
  • Urmați cu strictețe indicațiile medicului care poate începe cu o doză mai mică și crește doza de tiroxină pentru a ajunge la nivelul potrivit
  • Sunt necesare controale regulate ale sângelui, în special ale valorii TSH
  • Medicația cu comprimate de hormoni tiroidieni trebuie monitorizată de medic care poate ajusta doza dacă este necesar din cauza schimbărilor din viața dumneavoastră
  • Comprimatele de hormoni tiroidieni trebuie să fie întotdeauna de la același producător, deoarece comprimatele pot avea formulări diferite care pot influența metabolizarea lor. Contează din cauza concentrației foarte scăzute a hormonului tiroidian (în intervalul de micrograme)
  • Înainte de un control al sângelui, administrarea comprimatelor trebuie amânată până când proba de sânge a fost prelevată
  • Evitați consumul de comprimate de hormoni împreună cu alimente pe bază de soia, cafea sau lapte

Cel mai bine este să luați comprimatele de hormoni tiroidieni aparte, fără alte medicamente în paralel.

Hipotiroidismul este cel mai frecvent motiv pentru terapia cu hormoni tiroidieni.

Scopul tratamentului este de a menține funcția tiroidiană la același interval ca și persoanele fără probleme de tiroidă, menținând nivelul de TSH în intervalul normal.

Există hormoni tiroidieni sintetici și naturali în diferite doze și combinații. Hormonul tiroidian pur sintetic este considerat un tratament standard al hipotiroidismului.

Doza și tipul de hormoni tirodieni sunt selectate de medic în funcție de greutatea unei persoane, vârsta și alte afecțiuni medicale. Apoi, doza va trebui ajustată de către un medic pentru a menține funcția tiroidiană normală. Medicul se va asigura că doza de hormon tiroidian este corectă, efectuând în mod regulat un examen fizic și verificând nivelurile de TSH.

Cel mai bine este ca pacientul să rămână pe aceeași marcă comercială de hormoni tiroidieni pe tot parcursul tratamentului. Dacă o schimbare a mărcii comerciale este necesară din anumite motive, aceasta ar trebui să aibă loc numai sub îndrumarea strictă a medicului dumneavoastră, funcția tiroidiană trebuie reverificată.

Chiar și atunci când rămâneți pe aceeași marcă comercială, pot exista unele modificări în formularea comprimatelor de hormoni tiroidieni (modificări în compoziția excipienților). Dacă sunteți la curent cu astfel de modificări din farmacie sau din prospect, ar trebui să vă consultați medicul și să verificați din nou funcția tiroidiană.

Nu stopați administrarea de hormon tiroidian fără a discuta acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Investigații de laborator

Un diagnostic exact al afecțiunilor și bolilor tiroidiene necesită adesea analiza valorilor hormonilor tiroidieni din sânge. Prin urmare, o probă de sânge venos este indispensabilă și poate fi luată în cabinetul medicului sau direct în laborator.

Medici

Pacientul trebuie să se informeze despre ce medic din apropiere are cunoștințe despre glanda tiroidă. Diferiți medici pot ajuta la diagnosticarea unei boli tiroidiene: medici generaliști, interniști, endocrinologi și specialiști în medicină nucleară.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv tratează glanda tiroidă cu iod radioactiv. Se poate aplica atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni tiroidieni, chiar și atunci când este aplicat un tratament medicamentos.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul bolii Graves și este utilizată pentru reducerea sau îndepărtarea țesutului glandei tiroide. O intervenție chirurgicală servește, de asemenea, la extragerea nodulilor, în special în cazul unei suspecții de celule maligne.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte. CTA Section CTA Impact Card Image Alt Text

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Afecțiuni și boli tiroidiene

Afecțiunile și bolile glandei tiroide sunt cel mai bine diagnosticate și explicate de un medic care efectuează evaluarea în funcție de cazul individual.