Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian – proliferarea necontrolată a celulelor tiroidiene
Nodulii din glanda tiroidă sunt foarte frecvenți.
Cancerul tiroidian este relativ rar. Mai puțin de 1% din noduli pot fi maligni.
Pentru diagnosticul cancerului, depistarea precoce este importantă. Cu cât mai devreme este detectat și eliminat printr-o intervenție chirurgicală, cu atât mai bun este prognosticul.
Din păcate, cancerul tiroidian nu prezinta simptome în stadiile precoce.Doar când ajunge la anumite dimensiuni, disconfortul și durerea încep să apară. Acesta ar fi cel mai precoce moment pentru un diagnostic. Creșterea țesutului ar putea fi deja un semn de malignitate.
Un medic cu experiență poate afla care este situația utilizând diverse instrumente de diagnostic: examinarea cu ultrasunete, analizele de sânge și scintigrafia pot ajuta la definirea riscului.
Pentru o clarificare suplimentară, alte examinări pot ajuta, cum ar fi biopsia cu un ac pentru a preleva o porțiune din țesut. Diagosticul final poate fi stabilit de către un specialist, dar pentru asta țesutul trebuie să fie îndepărtat printr-o intervenție chirurgicală și examinat cu atenție.
Ce este cancerul în general. Profesioniștii din domeniul sănătății numesc cancerul o creștere a celulelor ieșită de sub control. În fiecare zi, un miliard de celule sunt regenerate în corpul uman. Și rar se poate întâmpla ca o singură celulă să crească incontrolabil. În mod normal, sistemul imunitar intact detectează această celulă degenerată și o elimină. Dar există cazuri când aceste celule modificate genetic sunt capabile să facă o diviziune celulară. Și cu o diviziune continuă o tumoare poate crește. Această tumoare poate fi malignă sau benignă. Tumorile maligne se divid fără oprire și pot pătrunde în alte celule, le distrug și produc metastaze. În dependență dacă celula tumorală este similară cu țesutul de bază sau nu, tumorile sunt clasificate drept diferențiate sau nediferențiate. Tumorile nediferențiate sunt mai agresive și au prognosticul cel mai nefavorabil. Cu cât tumoarea este mai diferențiată, cu atât este mai bun prognosticul. Și acest lucru este valabil în special pentru glanda tiroidă.
Într-un stadiu incipient, fără metastaze și fără ca celula canceroasă să afecteze deja ganglionii cervicali, o terapie are o perspectivă bună.
Tipul de cancer poate fi definit adesea doar după o intervenție chirurgicală. Doar după o examinare a celulelor afectate la microscop, poate fi specificat tipul tumorii.
Simptomele bolilor tiroidiene sunt atipice și pot coincide cu simptomele altor boli. Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aveți glanda tiroidă hiperactivă sau hipoactivă este să fie diagnosticată de către medicul dumneavoastră.
A avea un diagnostic de cancer înseamnă pentru mulți oameni să facă chimioterapie sau să urmeze alte metode terapeutice agresive. Dar nu toate cancerele sunt la fel și aceste tratamente sunt foarte rar aplicate pentru cancerul tiroidian, deoarece crește lent și este mai puțin agresiv. Terapia principală este intervenția chirurgicală urmată de o terapie cu iod radioactiv, iar chimioterapia practice nu este necesară. Cu acest tratament majoritatea pacienților se vindecă, iar calitatea vieții este rareori afectată.
Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.
Gușa
Gușa este în cea mai mare parte vizibilă ca o umflătură la nivelul gâtului care provine de la glanda tiroidă mărită. Există diferite forme ale gusei: difuză sau nodulară.
Boala Graves
Boala Graves poate provoca o hiperfuncție a glandei tiroide. Combină adesea trei simptome: bătăi accelerate ale inimii, gușă și bombare a ochiului anterior în afara orbitei.
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o inflamație cronică larg răspândită a glandei tiroide. Inflamația este o acțiune autoimună împotriva propriului țesut al glandei tiroide.
Nodulii tiroidieni
Nodulii, indiferent dacă sunt „fierbinți” sau „reci”, sunt rezultatul creșterii celulelor din glanda tiroidă. Uneori au o consistență diferită de celălalt țesut al glandei tiroide.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide. Aceasta înseamnă că mica glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni necesari corpului uman.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o hiperfuncție a glandei tiroide. Glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ar trebui. Acest lucru poate provoca o accelerare a unor funcții metabolice.
IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.
Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.
Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:
Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.
Glanda tiroidă sub lupă
Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.