Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfaturi pentru nutriție

O dietă sănătoasă în caz de afecțiune sau boală a glandei tiroide

O alimentație sănătoasă este un aspect obișnuit și important pentru glanda tiroidă, există doar câteva precauții.

Consumul de cantități mari de proteine din soia poate interfera cu absorbția hormonilor tiroidieni.

Excesul de iod, fie ca supliment alimentar, fie în alimentatia iodată, trebuie evitat deoarece acesta poate avea o influență asupra nivelului de hormoni tiroidieni din sânge.

Alimentele bogate în iod, cum ar fi peștele sau sarea iodată, utilizate în cantități normale, sunt acceptabile, dar trebuie monitorizate și nicidecum exagerate.

Oligoelemente esențiale pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, cum ar fi iodul sau seleniul, sunt conținute în unele alimente, în special în fructele de mare
Oligoelemente esențiale pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, cum ar fi iodul sau seleniul, sunt conținute în unele alimente, în special în fructele de mare

O dietă sănătoasă ar trebui să includă fructe, legume și produse din cereale integrale, dar acest lucru nu este nimic ieșit din comun.

Observând simptomele și căutând o metodă de intervenție, dieta poate fi revizuită cu un specialist și deci și programele dumneavoastră de activitate.

Mențineți grăsimile saturate la un nivel sănătos și monitorizați-vă consumul de produse de origine animală, cum ar fi carnea și brânza. Același lucru ar putea fi rezonabil să faceți și pentru trans-grăsimi, care iau formă de uleiuri hidrogenate în alimentele procesate și multe margarine. Aici un înlocuitor bun sunt uleiurile vegetale.

Trebuie luat în considerare consumul de proteine suficiente din diferite surse.

Unele alimente pot reduce absorbția hormonilor tiroidieni din comprimate în timpul trecerii prin tractul gastro-intestinal, de ex. produse pe bază de soia. Prin urmare, aportul de comprimate de hormoni tiroidieni ar trebui să aibă loc cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. Aportul de hormoni tiroidieni cu o cafea espresso poate reduce cu o treime absorbția hormonală în intestin.

Alte alimente precum conopida, varza, maniocul sau meiul conțin o substanță care inhibă absorbția iodului în glanda tiroidă. Dar necesită cantități relativ mari de astfel de legume pentru un astfel de efect.

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Investigații de laborator

Un diagnostic exact al afecțiunilor și bolilor tiroidiene necesită adesea analiza valorilor hormonilor tiroidieni din sânge. Prin urmare, o probă de sânge venos este indispensabilă și poate fi luată în cabinetul medicului sau direct în laborator.

Medici

Pacientul trebuie să se informeze despre ce medic din apropiere are cunoștințe despre glanda tiroidă. Diferiți medici pot ajuta la diagnosticarea unei boli tiroidiene: medici generaliști, interniști, endocrinologi și specialiști în medicină nucleară.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni umani T3 (triiodtironina) și T4 (levotiroxina) pot fi sintetizați și sunt disponibili sub formă de comprimate, picături și capsule. Medicii le prescriu adesea în cazul unor boli sau afecțiuni tiroidiene specifice.

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv tratează glanda tiroidă cu iod radioactiv. Se poate aplica atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni tiroidieni, chiar și atunci când este aplicat un tratament medicamentos.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul bolii Graves și este utilizată pentru reducerea sau îndepărtarea țesutului glandei tiroide. O intervenție chirurgicală servește, de asemenea, la extragerea nodulilor, în special în cazul unei suspecții de celule maligne.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Glanda tiroidă sub lupă

Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.