Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Investigații de laborator

Analiza valorilor parametrilor din sânge

Medicul de familie poate găsi primele indicii ale unei afecțiuni tiroidiene: valori modificate după o analiză de rutină a sângelui, modificări vizuale la nivelul gâtului sau unele plângeri conexe ale pacientului.

Datele de laborator oferă indici despre funcționarea glandei tiroide, dacă există o producție excesivă sau insuficientă de hormoni tiroidieni. Dar în cazul unor noduli sau chiar al unui carcinom tiroidian, valorile sangvine sunt adesea într-un interval normal.

Prin urmare, este important să se examineze și structura glandei tiroide. Este prea mare sau prea mică? Există noduli? Țesutul prezintă o inflamație? Pentru examinarea de bază și pentru a afla mai multe despre structura țesutului tiroidian, examenul cu ultrasunete este un standard. Doar o analiză de sânge este insuficientă pentru un diagnostic clar.

Un medic dintr-un laborator examinează dacă toți parametrii pe baza probei de sânge au fost analizați. Pregătește raportul final pentru medicul care a comandat analiza
Un medic dintr-un laborator examinează dacă toți parametrii pe baza probei de sânge au fost analizați. Pregătește raportul final pentru medicul care a comandat analiza

Ce se întâmplă în laborator odată ce probele de sânge sunt prelevate și trimise la analiză.

Parametrii principali sunt TSH (hormon de stimulare a tiroidei). 
Cel mai bun mod de a testa inițial funcția tiroidei este măsurarea nivelului de TSH din sânge. TSH, așa cum o sugerează deja, acest hormon produs în glanda pituară (din creier) controlează activitatea glandei tiroide. Acest parametru ajută deja la identificarea funcționării defectuoase a sistemului tiroidian într-un stadiu incipient și dacă problema provine de la glanda tiroidă sau de la glanda pituitară, organul de control. Un nivel sporit de TSH indică faptul că glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism primar). Situația opusă, în care nivelul TSH este scăzut, indică de obicei că tiroida produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). Ocazional, un TSH scăzut poate rezulta dintr-o anomalie a glandei pituitare, care o împiedică să producă suficient TSH pentru a stimula tiroida (hipotiroidism secundar). La majoritatea persoanelor sănătoase, o valoare normală a TSH înseamnă că tiroida funcționează corect.

T3/T4- Valorile T3/T4 sunt măsurate ca hormoni care circulă liber în sânge.
Aceste date ajută dacă hipertiroidismul sau hipotiroidismul sunt deja manifeste.

Nivelul de anticorpi (de exemplu, TRAK și TPO). Acești anticorpi sunt circulanți prin sânge, iar nivelul lor ajută la identificarea unor boli tiroidiene specifice, cum ar fi Morbus Basedow (TRAK) sau tiroidita Hashimoto (TPO). Nivelul de anticorpi poate fi crescut și la persoanele sănătoase. Prin urmare, ar trebui utilizată o viziune completă asupra parametrilor de laborator.

TRH - (hormon de eliberare a tirotropinei). 
Acesta este un test separat pentru a examina funcționarea întregului proces de reglare dintre creier, glanda pituară și glanda tiroida. TRH este produs în creier și acționează asupra glandei pituare care controlează glanda tiroidă. Prin perfuzarea TRH-ului artificial, nivelul de TSH din sânge poate fi manipulat și în baza reacției nivelului de TSH din sânge pot fi detectate alte boli legate de întregul sistem tiroidian. Doar o investigație de laborator poate examina toate aceste valori ale sângelui. Dar numai un specialist poate pune laolaltă puzzle-ul tuturor datelor de laborator. Înainte de interpretarea datelor, anumite variații ale valorilor sangvine datorate unor afecțiuni specifice (cum ar fi o sarcină) sau anumite analgezice, hormoni sau anticoncepționale pot influența asupra valorilor acestora. Acest lucru trebuie menționat și discutat cu specialistul în timpul consultației având la mână datele de laborator.

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Nutriție

Obiceiurile corecte în aportul de alimente și lichide sunt importante. Dar nu există o dietă specifică care să poată reduce efectul bolilor tiroidiene precum Hashimoto, Graves sau alte afecțiuni ale glandei tiroide. Importante sunt oligoelementele precum iodul și seleniul.

Medici

Pacientul trebuie să se informeze despre ce medic din apropiere are cunoștințe despre glanda tiroidă. Diferiți medici pot ajuta la diagnosticarea unei boli tiroidiene: medici generaliști, interniști, endocrinologi și specialiști în medicină nucleară.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni umani T3 (triiodtironina) și T4 (levotiroxina) pot fi sintetizați și sunt disponibili sub formă de comprimate, picături și capsule. Medicii le prescriu adesea în cazul unor boli sau afecțiuni tiroidiene specifice.

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv tratează glanda tiroidă cu iod radioactiv. Se poate aplica atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni tiroidieni, chiar și atunci când este aplicat un tratament medicamentos.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul bolii Graves și este utilizată pentru reducerea sau îndepărtarea țesutului glandei tiroide. O intervenție chirurgicală servește, de asemenea, la extragerea nodulilor, în special în cazul unei suspecții de celule maligne.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Gestionarea afecțiunilor și bolilor tiroidiene:

După stabilirea unui diagnostic adecvat, medicul trece la gestionarea bolii tiroidiene. Pentru o complianță bună, pacientul este implicat cu grijă în gestionarea afecțiunilor tiroidiene.