Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Terapia cu iod radioactiv

Pasul următor – terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv este o metodă medicală nucleară pentru tratamentul bolilor tiroidiene.

Înainte de terapie, pacientul înghite o capsulă minusculă cu o cantitate foarte mică de iod radioactiv pentru diagnostic. Acest iod este absorbit doar de celulele din glanda tiroida.

Cu doza potrivită, radioactivitatea este inofensivă pentru celulele sănătoase. Odată ce iodul radioactiv a ajuns la celulele țintă, acestea mor din cauza efectului radiației. Acest lucru elimină țesutul din zonele vizate ale glandei tiroide.

Această terapie este considerată o alternativă la intervenția chirurgicală cu următoarele beneficii pentru pacient: Ajută la evitarea leziunilor din cauza intervenției chirurgicale asupra altor țesuturi sau nervi situati în apropierea glandei tiroide. Expunerea la radiații în afara glandei tiroide nu are loc deloc și, prin urmare, orice efect secundar tardiv, cum ar fi cancerul sau leucemia. Pentru o sarcină după radioterapie, ar trebui să treacă șase luni.

Dezavantajele acestui tip de terapie este că se efectuează în spital. Acest lucru poate dura 3-12 zile și efectul nu este imediat ca în cazul intervenției chirurgicale, dar durează aproximativ 3 luni până când efectul își desfășoară întreaga eficacitate.

Doar medicul dumneavoastră poate decide cu privire la tacticile de tratament și medicamentele potrivite 

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Nutriție

Obiceiurile corecte în aportul de alimente și lichide sunt importante. Dar nu există o dietă specifică care să poată reduce efectul bolilor tiroidiene precum Hashimoto, Graves sau alte afecțiuni ale glandei tiroide. Importante sunt oligoelementele precum iodul și seleniul.

Investigații de laborator

Un diagnostic exact al afecțiunilor și bolilor tiroidiene necevalorilor sită adesea analiza hormonilor tiroidieni din sânge. Prin urmare, o probă de sânge venos este indispensabilă și poate fi luată în cabinetul medicului sau direct în laborator.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul.

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni umani T3 (triiodtironina) și T4 (levotiroxina) pot fi sintetizați și sunt disponibili sub formă de comprimate, picături și capsule. Medicii le prescriu adesea în cazul unor boli sau afecțiuni tiroidiene specifice.

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul bolii Graves și este utilizată pentru reducerea sau îndepărtarea țesutului glandei tiroide. O intervenție chirurgicală servește, de asemenea, la extragerea nodulilor, în special în cazul unei suspecții de celule maligne.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Gestionarea afecțiunilor și bolilor tiroidiene:

După stabilirea unui diagnostic adecvat, medicul trece la gestionarea bolii tiroidiene. Pentru o complianță bună, pacientul este implicat cu grijă în gestionarea afecțiunilor tiroidiene.