Gușa
Gușa – un semn vizibil al unei afecțiuni sau boli tiroidiene
Gușa este în cea mai mare parte vizibilă ca o umflătură la nivelul gâtului care provine de la glanda tiroidă mărită în volum. Gușa este o modificare structurală vizibilă a țesutului glandei tiroide din cauza unor deteriorări funcționale ale celulelor glandei tiroide. Există diferite forme ale gușii.
Poate avea loc o mărire în volum omogenă cu o gușă difuză subiacentă. Când aspectul este mai nodular, se numește gușă nodulară.
Cel mai adesea gușa descrie o mărire a glandei tiroide cauzată de o deficiență de iod.
O glandă tiroidă cu o funcție insuficientă produce o cantitate de hormoni insuficientă pentru nevoile organismului. Asta provoacă o reacție a centrului din creier, hipotalamus, în baza mesajelor trimise acolo de senzorii distribuiți prin vasele de sânge și la organele care au nevoie de hormoni tiroidieni. Comenzile hipotalamusului se activează prin lanțul său de comandă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni. În unele cazuri, un element esențial, iodul lipsește pentru a produce suficienți hormoni tiroidieni cu țesutul existent al glandei tiroide. Într-un astfel de caz, glanda tiroidă crește celule în proliferare sau în creștere pentru a compensa lipsa de hormoni prin mai multe celule care o produc. Rezultatul este că glanda tiroidă crește și devine din ce în ce mai mare până când dimensiunea ei deranjează și devine vizibilă.
Dar nu doar deficitul de iod poate fi cauza unei guși.
Există boli autoimune precum boala Graves sau tiroidita Hashimoto.
În gușă, Glanda Tiroida creste spre exterior sau spre interior. Odată cu creșterea în exterior, gâtul se mărește în partea inferioară până când gușa devine vizibilă. Odată cu creșterea glandei tiroide spre interior, țesutul mărit ar putea comprima traheea cu consecințele de genul dificultăților de înghițire și respirație.
Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.
Boala Graves
Boala Graves poate provoca o hiperfuncție a glandei tiroide. Combină adesea trei simptome: bătăi accelerate ale inimii, gușă și bombare a ochiului anterior în afara orbitei.
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o inflamație cronică larg răspândită a glandei tiroide. Inflamația este o acțiune autoimună împotriva propriului țesut al glandei tiroide.
Nodulii tiroidieni
Nodulii, indiferent dacă sunt „fierbinți” sau „reci”, sunt rezultatul creșterii celulelor din glanda tiroidă. Uneori au o consistență diferită de celălalt țesut al glandei tiroide.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian și nodulii pot fi conectați. Nodulii sunt adesea benigni, dar nodulii reci prezintă riscul de a dezvolta un țesut celular malign care degenerează invadând celulele sănătoase ale glandei tiroide.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide. Aceasta înseamnă că mica glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni necesari corpului uman.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o hiperfuncție a glandei tiroide. Glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ar trebui. Acest lucru poate provoca o accelerare a unor funcții metabolice.
IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.
Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.
Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:
Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.
Glanda tiroidă sub lupă
Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.