Hipertiroidism
Hipertiroidismul – hiperfuncția glandei tiroide
Hipertiroidismul este un termen medical care descrie hiperfuncția glandei tiroide. În eventualitatea unui exces de hormoni tiroidieni în sânge, multe funcții ale organismului sunt accelerate. Acest lucru poate duce la o accelerare a bătăilor inimii, transpirație excesivă a întregului corp, tremor ușor, neliniște internă și pierdere în greutate în ciuda unei diete normale.
Hiperfuncția glandei tiroide poate ascunde alte boli. Pentru determinarea exactă a cauzei, este nevoie de ajutorul unui medic.
Hiperfuncția poate fi cauzată de diferite boli subiacente care pot avea cauze complet diferite care necesită un tratament diferit.
Termenul de hipertiroidism se referă la orice afecțiune în care se produc prea mulți hormoni tiroidieni, cu alte cuvinte când glanda tiroidă este hiperactivă. Un alt termen pentru această problemă este tireotoxicoza, care se referă la valori sporite de hormoni tiroidieni din sânge, indiferent de sursa acestora.
Cea mai frecventă cauză (în peste 70% din cazuri) este supraproducția de hormoni tiroidieni de către toată glanda tiroidă. Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de boala Graves.
Un alt tip de hipertiroidism este caracterizat de unul sau mai mulți noduli sau chisturi la nivelul tiroidei care pot crește treptat și își pot crește activitatea, astfel încât cantitatea totală de hormoni tiroidieni în sânge este mai mare decât în mod normal. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de gușă toxică nodulară sau multinodulară.
De asemenea, pacienții pot prezenta temporar simptome de hipertiroidism dacă au o afecțiune numită tiroidită. Această stare este cauzată de o problemă de sistem imunitar sau o infecție virală care determină ca glanda să secrete hormonul tiroidian stocat.
Aceleași simptome pot fi cauzate și de administrarea excesivă de hormon tiroidian sub formă de comprimate. În aceste ultime două forme, există un exces de hormon tiroidian, dar tiroida nu este hiperactivă.
Simptomele bolilor tiroidiene sunt atipice și pot coincide cu simptomele altor boli. Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aveți glanda tiroidă hiperactivă sau hipoactivă este să fie diagnosticată de către medicul dumneavoastră.
Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.
Gușa
Gușa este în cea mai mare parte vizibilă ca o umflătură la nivelul gâtului care provine de la glanda tiroidă mărită. Există diferite forme ale gusei: difuză sau nodulară.
Boala Graves
Boala Graves poate provoca o hiperfuncție a glandei tiroide. Combină adesea trei simptome: bătăi accelerate ale inimii, gușă și bombare a ochiului anterior în afara orbitei.
Tiroidita Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o inflamație cronică larg răspândită a glandei tiroide. Inflamația este o acțiune autoimună împotriva propriului țesut al glandei tiroide.
Nodulii tiroidieni
Nodulii, indiferent dacă sunt „fierbinți” sau „reci”, sunt rezultatul creșterii celulelor din glanda tiroidă. Uneori au o consistență diferită de celălalt țesut al glandei tiroide.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o hipofuncție a glandei tiroide. Aceasta înseamnă că mica glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni necesari corpului uman.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian și nodulii pot fi conectați. Nodulii sunt adesea benigni, dar nodulii reci prezintă riscul de a dezvolta un țesut celular malign care degenerează invadând celulele sănătoase ale glandei tiroide.
IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.
Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.
Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:
Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.
Glanda tiroidă sub lupă
Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.