Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Intervenția chirurgicală

Intervenție chirurgicală sau nu – asta e întrebarea

Intervenția chirurgicală este o îndepărtare a țesutului patologic al glandei tiroide.

Această intervenție chirurgicală este pentru multe boli tiroidiene cea mai eficientă soluție cu efect imediat.

Doar medicul dumneavoastră poate decide cu privire la tacticile de tratament și medicamentele potrivite

Un bisturiu în mâna chirurgului taie glanda tiroidă. Mâna este acoperită de o mănușă albastră
Un bisturiu în mâna chirurgului taie glanda tiroidă. Mâna este acoperită de o mănușă albastră

Obiectivul intervenției chirurgicale este îndepărtarea definitivă a întregului țesut tiroidian afectat și menținerea funcționării întregii structuri și organelor din împrejurimile imediate ale glandei tiroide.

O intervenție chirurgicală are avantaje și dezavantaje. Principalul avantaj este că țesutul tiroidian afectat poate fi îndepărtat rapid. Odată cu executarea corectă a intervenției chirurgicale, o astfel de hiperfuncție este eliminată pentru totdeauna. Dar pot apărea unele complicații. Este posibil ca în timpul intervenției chirurgicale nervul corzilor vocale să fie afectat, ceea ce ar putea duce în cel mai rău caz la o răgușeală pe viață. De asemenea, paratiroida mică ar putea fi afectată.

Diferite boli ale glandei tiroide implică și intervenții chirurgicale diferite. În cazul unei boli Graves care nu poate fi vindecată prin medicamente, întreaga glanda tiroidă trebuie îndepărtată, deoarece tot țesutul tiroidian este afectat. Lăsarea unei bucăți mici de țesut afectat ar însemna că hiperfuncția începe din nou după operație.

In cazul unei autonomii funcționale vor fi indepărtate doar acele secțiuni ale Glandei Tiroide care produc hormoni tiroidieni în exces.

Este adesea această secțiune în care ar putea fi localizat nodulul fierbinte. În cazul unei glande tiroide nodulare, adică cu mai mulți noduli, mai degrabă întregul organ va fi îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale.

În cazul unei intervenții chirurgicale radicale, riscul de efecte secundare este mai mare. Nervul care este conectat la corzile vocale este subțire ca un fir de păr și foarte sensibil. Odată ce este deteriorat, răgușeala poate fi consecința.

O altă complicație poate fi cauzată de o afectare a paratiroidelor care sunt foarte mici și situate direct în spatele glandei tiroide. Paratiroida monitorizează nivelul de calciu din sânge. În cazul reacțiilor adverse cauzate de deteriorarea acestora în timpul intervenției chirurgicale, ar putea fi necesar un aport pe termen lung de calciu și vitamina D.

După o intervenție chirurgicală este necesar un aport pe tot parcursul vieții de comprimate de hormoni tiroidieni, deoarece hipofuncția este o consecință imediată a îndepărtării țesutului tiroidian în timpul intervenției chirurgicale.

Decizia pentru o intervenție chirurgicală sau o terapie cu radioidină în unele cazuri este ușor de luat, ca în cazul cancerului tiroidian. Aici o intervenție chirurgicală este opțiunea unică. Când opțiunile sunt duble, pacientul ar trebui să-și asculte vocea interioară, deoarece este important să mențină tratamentul. În cazul în care există unele rezerve din cauza iodului radioactiv, atunci intervenția ar putea fi alegerea. Când gâtul ar trebui să rămână neatins, terapia cu iod radioactiv este o opțiune. Dar un lucru este important: ceva trebuie de făcut. Este o decizie care nu poate aștepta.

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Nutriție

Obiceiurile corecte în aportul de alimente și lichide sunt importante. Dar nu există o dietă specifică care să poată reduce efectul bolilor tiroidiene precum Hashimoto, Graves sau alte afecțiuni ale glandei tiroide. Importante sunt oligoelementele precum iodul și seleniul.

Investigații de laborator

Un diagnostic exact al afecțiunilor și bolilor tiroidiene necesită adesea analiza valorilor hormonilor tiroidieni din sânge. Prin urmare, o probă de sânge venos este indispensabilă și poate fi luată în cabinetul medicului sau direct în laborator.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul.

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni umani T3 (triiodtironina) și T4 (levotiroxina) pot fi sintetizați și sunt disponibili sub formă de comprimate, picături și capsule. Medicii le prescriu adesea în cazul unor boli sau afecțiuni tiroidiene specifice.

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv tratează glanda tiroidă cu iod radioactiv. Se poate aplica atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni tiroidieni, chiar și atunci când este aplicat un tratament medicamentos.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Glanda tiroidă sub lupă

Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.