Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medici

Consultați un medic pentru examinarea glandei tiroide

Este important să aflați care medic din proximitatea dumneavoastră are experiență în tratamentul glandei tiroide. Nu există un specialist dedicat exclusiv glandei tiroide. În general, există diferite categorii de medici care sunt implicați în examinarea glandei tiroide.

Medicul de familie este de obicei medicul pentru toate organele în general și deci și pentru glanda tiroidă, care ar trebui să facă parte din controalele sale medicale generale. Poate că medicul de familie are și un aparat cu ultrasunete care îi permite să efectueze imagistica glandei tiroide în cazul suspecțiilor. Acest lucru ajută deja să obțineți informații suplimentare despre structura glandei tiroide.

Există medici interniști cu specializare în organe glandulare și deci și în endocrinologie. Prin urmare, ei iau în considerare în examinările lor și glanda tiroidă.

O femeie doctor care consulta o pacientă
O femeie doctor care consulta o pacientă

Medicul endocrinolog, și mai specializat în domeniul glandelor, va evalua Glanda Tiroidă, dar include în examinările sale și probleme legate de paratiroidă, glandele suprarenale, gonade și funcțiile endocrine ale altor organe.

Un alt specialist de înaltă calificare, este medicul specializat în medicină nucleară. Acesta este responsabil pentru diagnosticul imagistic specific, cum ar fi scintigrafia. Doar acesta are dreptul să gestioneze iodul radioactiv. Scintigrafia ajută la calificarea structurilor producătoare de hormoni din glanda tiroidă și la definirea faptului dacă nodulii sunt reci sau fierbinți.

În baza datelor de laborator, specialistul trage concluzii despre acțiunile ulterioare. Acesta ar putea fi un simplu tratament cu iod, hormoni sau tireostatice după caz. Pentru clarificare vizuală, medicul poate apela la metode invazive și/sau neinvazive pentru diagnosticarea unei boli a glandei tiroide.

Astfel de instrumente de diagnostic neinvazive sunt examinarea cu ultrasunete și scintigrafia. Ecografia ajută la detectarea eventualelor modificări fizice ale glandei tiroide, la definirea dimensiunilor și a localizării.

Scintigrafia ajută la definirea modificările în țesut drept „fierbinți” sau „reci”, care captează sau nu iod.

Analiza de sânge se consolidează cu comentariul medicului care are întreaga viziune asupra parametrilor, a consecințelor acestora și care, de asemenea, o îmbină cu o abordare holistică a pacientului întrebând despre situații specifice precum sarcina.

Pentru a exclude afecțiunile maligne sau diagnosticarea ulterioară, medicul ar putea decide să facă o puncție a glandei tiroide cu un ac gol foarte mic pentru a preleva o porțiune din țesut.

Pentru o clarificare finală, un specialist trebuie să îndepărteze o parte a țesutului în timpul unei mini-operații. Ulterior, specimenul va fi analizat cu atenție.

Toți ceilalți pași se vor face cu consultarea medicului, cel mai adesea este vorba de un endocrinolog, deoarece glanda tiroidă își secretă hormonii în sânge și prin sânge până la locul în care controlează metabolismul energetic.

Doar medicul dumneavoastră poate decide cu privire la tacticile de tratament și medicamentele potrivite.

Acțiuni pe care le puteți face - Răspundeți la semnalele corpului uman

Nutriție

Obiceiurile corecte în aportul de alimente și lichide sunt importante. Dar nu există o dietă specifică care să poată reduce efectul bolilor tiroidiene precum Hashimoto, Graves sau alte afecțiuni ale glandei tiroide. Importante sunt oligoelementele precum iodul și seleniul.

Investigații de laborator

Un diagnostic exact al afecțiunilor și bolilor tiroidiene necesită adesea analiza valorilor hormonilor tiroidieni din sânge. Prin urmare, o probă de sânge venos este indispensabilă și poate fi luată în cabinetul medicului sau direct în laborator.

Aici, putem oferi o explicație generală a terminologiei.

Iod

În anumite condiții poate fi necesară suplimentarea cu oligoelemente, precum iodul sau seleniul.

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni umani T3 (triiodtironina) și T4 (levotiroxina) pot fi sintetizați și sunt disponibili sub formă de comprimate, picături și capsule. Medicii le prescriu adesea în cazul unor boli sau afecțiuni tiroidiene specifice.

Tireostaticele

Tireostaticele sunt prescrise de medic atunci când este indicată moderarea unei hiperfuncții a glandei tiroide pentru a reduce supraproducția de hormoni tiroidieni.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv tratează glanda tiroidă cu iod radioactiv. Se poate aplica atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni tiroidieni, chiar și atunci când este aplicat un tratament medicamentos.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul bolii Graves și este utilizată pentru reducerea sau îndepărtarea țesutului glandei tiroide. O intervenție chirurgicală servește, de asemenea, la extragerea nodulilor, în special în cazul unei suspecții de celule maligne.

Alt tratament medical

Afecțiunile sau bolile tiroidiene pot cauza tulburări ale altor funcții ale organismului, cum ar fi sistemul cardio-vascular. Medicul poate trata aceste efecte pentru a atenua simptomele induse de hormonii tiroidieni.

IMPORTANT:
Această informație exclude auto-diagnosticarea și vă încurajează să vă adresați la medic pentru stabilirea diagnosticului.

Doar o examinare individuală de către medicul dumneavoastră poate duce la stabilirea unui diagnostic și a unei decizii terapeutice corecte.

Simptome ale unei afecțiuni sau boli tiroidiene:

Simptomele pot fi un semn al unei boli legate de glanda tiroidă. Doar un medic le poate diagnostica.

Glanda tiroidă sub lupă

Când vorbim despre glanda tiroidă, trebuie luate în considerare două aspecte: funcția și structura țesuturilor.