Tratamentul
hipotiroidismului

Tratament de substituție cu T4

Hipotiroidismul nu poate fi vindecat, dar poate fi tratat și complet controlat la majoritatea oamenilor. Hipotiroidismul este tratat prin înlocuirea cantității de hormoni pe care propria tiroidă nu-i mai poate produce. Acest lucru va asigura nivelul dumneavoastră normal de T4 și TSH.

Comprimatele de tiroxină sintetică (numite levotiroxină) conțin hormon precum T4, pe care o tiroidă sănătoasă îl produce în mod natural. Tiroxina sintetică trebuie administrată în fiecare zi pe tot parcursul vieții.

La fel ca T4, care este produs de tioridă, fiecare doză de tiroxină sintetică continuă să lucreze în sângele dumneavoastră pentru aproximativ o săptămână. Aceasta permite ca nivelul T4 din sânge să rămână constant, astfel încât, furnizarea de T4 pentru celulele corpului să fie și ea constantă. (Tiroxina are nevoie de aproximativ 4 săptămâni ca să se elimine complet din organism.)

Tetraiodotironină T4

Triiodotironină T3

Cine ar trebui sa vă trateze?

Multe persoane cu hipotiroidism pot fi tratate eficient de către medicul de familie. Este posibil să aveți nevoie de examinarea unui medic endocrinolog pentru a doua opinie, sau pentru un control obișnuit în caz că:

Suferiți de hipotiroidism congenital sau o altă cauză neobișnuită de hipotiroidism
Aveți o altă afecțiune, cum ar fi epilepsia, boli de inimă sau boli intestinale, care afectează tratamentul hipotiroidismului dumneavoastră
Sunteți gravidă
Aveți probleme cu stabilirea dozei corecte de tiroxină
Aveți sindrom poliglandular autoimun – hipotiroidism autoimun combinat cu una sau mai multe afecțiuni autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, boala Addison sau insuficiența ovariană prematură
Aveți multe întrebări și îngrijorări, la care medicul dumneavoastră de familie nu vă poate răspunde

Majoritatea persoanelor cu hipotiroidism pot fi tratate ambulator, fără spitalizare

Atunci când administrați comprimatele de tiroxină

Cel mai important este să începeți imediat tratamentul și nu uitați să vă luați comprimatul în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie administrarea aceleiași doze în fiecare zi sau a dozelor diferite în zile diferite. Urmați instrucțiunile medicului, fiindcă acest fapt îi va permite să evalueze cu exactitate modul în care TSH-ul dumneavoastră răspunde la tratament.

Tiroxina înlocuiește hormonul pe care tiroida nu-l mai poate produce. Tiroxina nu este ca un antibiotic, pe care îl luați timp de o săptămână sau două până la tratarea infecției. Singura modalitate de a controla hipotiroidismul este de a administra comprimatul în fiecare zi pe tot parcurul vieții. Dacă, dintr-un oarecare motiv, încetați să mai administrați comprimatele, hipotiroidismul dumneavoastră va reveni.

Unii oameni, care au hipotiroidism asimptomatic, nu vor sa ia comprimate pentru că se simt bine. Însă aceste persoane oricum trebuie tratate, deoarece funcțiile corpului lor încetinesc, chiar dacă acest lucru nu se resimte la unele persoane.

Sfaturi pentru administrarea comprimatelor de tiroxină

Aceste sfaturi vă pot ajuta să administrați comprimatele zilnic:

Administrați comprimatul în același timp în fiecare zi – primul lucru pe care îl faceți dimineața, sau ultimul lucru înainte de somn. Această schemă funcționează bine pentru mulți oameni, așa că încadrați-o în rutina dumneavoastră zilnică. De exemplu, vă puteți reaminti să administrați comprimatul, dacă îl luați înainte sau după spălarea dinților.
Puteți administra comprimatul cu orice lichid, cu excepția laptelui de soia, a sucului de grapefruit sau cafelei. Îl puteți administra cu lapte de vacă, apă sau alt lichid. Nu încercați să înghițiți comprimatul fără lichid; dacă acesta se dizolvă în gură sau gât, cantitatea suficientă de medicament în sânge nu se va absorbi.
Multe persoane uită ușor de administrarea comprimatului zilnic. Pentru a asigura o mai bună evidență, păstrați comprimatele într-un recipient ce are câte o cutie marcată pentru fiecare zi din săptămână. Indiferent de recipientul pe care îl folosiți, păstrați-l bine închis, astfel încât comprimatele să rămână uscate.
Nu contează dacă luați comprimatul pe stomacul gol sau cu mâncare, atât timp cât respectați regimul stabilit de administrare. Acest lucru se datorează faptului că alimentele și medicamentele pot interacționa cu capacitatea organismului de a absorbi tiroxina. Dacă administrați întotdeauna comprimatul cu alimente, este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare, decât în cazul în care le administrați pe stomacul gol.
Depozitați comprimatele în camera în care vă veți aminti mai bine să le administrați. La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, nu lăsați tiroxina la îndemâna copiilor.

De ce trebuie să iau întotdeauna același brand de tiroxină

În Republica Moldova sunt câteva branduri înregistrate de tiroxină.

Fiecare brand conține același ingredient activ, dar fiecare dintre ele este produs puțin diferit. Pentru că aceste mici diferențe afectează modul în care organismul absoarbe medicamentele, FDA (Food and Drug Administration SUA) nu a menționat că aceste produse pot fi schimbate (nu este sigură înlocuirea unui brand cu altul). Daca treceți de la un brand la altul, chiar în aceeași doză, corpul dumneavoastră îl poate absorbi și poate avea reacții diferite. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care treceți la un medicament nou, aveți nevoie de un test TSH după 6 – 12 săptămâni și este posibil ca noua doză să fie ajustată.

American Thyroid Association (ATA) recomandă ca, odată ce vă obișnuiți cu un singur brand de tiroxină, să continuați cu acest brand.

Asigurați-vă că farmacistul vă oferă același brand de fiecare dată când procurați comprimatele.

Dacă omiteți un comprimat

Nu este grav să omiteți un singur comprimat, deoarece tiroxina vă rămâne în sânge mult timp. De exemplu, dacă vă amintiți după-amiază că nu ați luat comprimatul în dimineața curentă, luați-l acum. Dacă astăzi vă amintiți că nu ați luat comprimatul de ieri, puteți administra două comprimate într-o zi. Dacă este posibil, luați un comprimat dimineața și celălalt seara. Dacă sunteți bolnav și vomitați un comprimat, nu administrați altul suplimentar. Așteptați și luați următorul comprimat în următoarea zi. Cu toate acestea, dacă vomitați un comprimat, deoarece sunteți gravidă și aveți greață de dimineață, luați un alt comprimat înainte de somn, când aveți mai puține șanse să vă simțiți rău. Este mult mai grav să omiteți un comprimat de tiroxină în fiecare săptămână.

Acest lucru se datorează faptului că corpul dumneavoastră va reacționa ca și când luați o doză mai mică decât este necesar. De exemplu, să presupunem că vă este prescrisă o doză de 100 mcg de tiroxină pe zi; adică, 700 mcg de tiroxină pe săptămână. Daca omiteți câte un comprimat în fiecare săptămână, înseamnă că administrați doar 600 mcg de tiroxina săptămânal, sau 86 mcg de tiroxină pe zi. Dacă omiteți două comprimate în fiecare săptămână, primiți doar 500 mcg de tiroxină săptămânal sau 71 mcg de tiroxină pe zi. Dacă omiteți mai multe comprimate de tiroxină, nu încercați să le substituiți. Începeți doar să administrați zilnic comprimatele și găsiți cea mai bună metodă pentru dumneavoastră ca să nu uitați să le luați. Urmăriți cât de des omiteți comprimatele de tiroxină, pentru a anunța medicul dumneavoastră data viitoare când veți testa TSH-ul.

Dacă rămâneți însărcinată

Dacă rămâneți gravidă, administrați doza de tiroxină conform prescripțiilor. De fapt, dacă sunteți gravidă, aveți nevoie de tiroxină mai mult ca oricând, deoarece aceasta furnizează T4 atât pentru dumneavoastră, cât și pentru fătul în curs de dezvoltare.

Ar trebui să vă adresați medicului de îndată ce aflați că sunteți gravidă, sau chiar înainte de a rămâne însărcinată, dacă este posibil. Împreună cu medicul veți colabora pe tot parcursul sarcinii, pentru a asigura cea mai bună sănătate posibilă pentru dumneavoastră și pentru copil. Medicul ar trebui să vă testeze TSH-ul de mai multe ori în timpul sarcinii.

S-ar putea să creșteți doza de tiroxină cu până la 30 – 50 %, deoarece corpul dumneavoastră are nevoie de mai mult T4 pentru a se descurca cu necesitățile din perioada sarcinii. După nașterea copilului, corpul dumneavoastră va avea nevoie de aceeași cantitate de T4, la fel ca până la sarcină.

Mulți experți recomandă ca toate femeile să fie testate pentru patologie tiroidiană în caz că planifică o sarcină, sau imediat ce au aflat că sunt însărcinate. Dacă sunteți diagnosticată cu hipotiroidism în timpul sarcinii, trebuie să începeți imediat tratamentul cu tiroxină și să continuați tratamentul și testarea cel puțin fiecare 6-8 săptămâni până la naștere. Pe urmă, nivelul dumneavoastră de TSH  va determina dacă trebuie să continuați tratamentul.

Considerări pentru tratament

Tiroxina și pierderea în greutate

Hipotiroidismul poate provoca o creștere ușoară în greutate de la 2 până la 9 kilograme, dar nu provoacă obezitate.

Persoanele care au acumulat multe kilograme, ar trebui să găsească cauza reală. Persoanele  cu hipotiroidism, la care tratamentul este început cu doza corectă de tiroxină, nu vor pierde brusc în greutate, dar ar trebui să slăbească mai ușor dacă încearcă.

Persoanele care iau o doză prea mare de tiroxină în speranța pierderii rapide în greutate, pot pierde din forța musculară și osoasă și pot dăuna inimii – toate acestea pot face mai dificilă exercitarea funcțiilor organismului. Și mai grav este faptul că o doză mare de tiroxină poate provoca creșterea apetitului. Deci, în loc să piardă în greutate, oamenii pot adăuga în greutate. Persoanele cu un TSH normal nu ar trebui să ia niciodată comprimate de tiroxină pentru pierderea în greutate.

Tratamente ineficiente

Ierburile chinezești, seleniul, suplimentele de iod-tirozină, kelpul (un fel de alge marine) și alte remedii din plante bogate în iod pot fi propuse drept produse care tratează hipotiroidismul, însă acestea nu funcționează.

Odată ce tiroida va înceta să funcționeze, administrarea de iod suplimentar sau alte substanțe nu o va ajuta să funcționeze mai bine.

Mai grav este că, administrarea acestora poate împiedica persoanele să obțină tratamentul cu tiroxină de care au cu adevărat nevoie. De fapt, consumul excesiv de iod poate agrava atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul.

Ce este
hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o patologie tiroidiană. …

Diagnosticul hipotiroidismului

Un diagnostic este arta sau actul de identificare …

Ce reprezintă glanda tiroidă

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de …

Găsiți cel mai apropiat laborator pe hartă