Diagnosticul
hipotiroidismului

Un diagnostic este arta sau actul de identificare
a unei boli pe baza semnelor și simptomelor acesteia.

Un specialist în domeniul sănătății, în mod ideal, un medic, ia în considerare mai mulți factori atunci când identifică sau determină natura și cauza hipotiroidismului, inclusiv:

Simptomele dumneavoastră (schimbări în modul în care vă simțiți), istoricul medical, factorii de risc și istoricul familial

O examinare fizică

Analize de sânge: Cel mai sensibil test este TSH. În unele circumstanțe, alte teste, cum ar fi T4 Liber, T3 și T4 Total pot fi de ajutor.

Modificări în starea sănătății

Hipotiroidismul nu poate fi diagnosticat numai pe baza simptomelor. Cele mai multe simptome ale hipotiroidismului sunt acuzele comune, de care se pot plânge multe persoane cu o tiroidă care funcționează normal.

Aceste simptome ar putea fi indicii afecțiunii, care pot fi sau nu legate de tiroidă. O modalitate care vă ajută să vă dați seama dacă acuzele dumneavoastră sunt simptome ale hipotiroidismului, este să vă gândiți dacă ați avut întotdeauna un simptom, sau dacă simptomul este o schimbare a felului în care  vă simțiți (poate indica hipotiroidismul).

Examenul fizic

Pe lângă analizarea simptomelor și a istoricului medical, medicul va verifica semnele fizice de hipotiroidism, cum ar fi:

  1. frecvența cardiacă mai lentă
  2. edeme și pastozitate
  3. reflexe mai lente
  4. pielea uscată

Anamneza medicală și de familie

Сând mergeți să consultați un medic, spuneți-i toată informația necesară. Aceasta include informații despre:

Sănătatea dumneavoastră generală, în special schimbările de sănătate.
Dacă ați suportat vreodată radioterapie la gât pentru a trata cancerul
Istoricul de sănătate al familiei, în special dacă aveți o rudă apropiată (cum ar fi un părinte sau un bunic) care suferă de hipotiroidism sau o altă formă de patologie tiroidiană
Dacă aministrați orice medicament care poate provoca hipotiroidism, cum ar fi amiodaronă, litiu, interferon alfa, interleukina-2 sau talidomidă
Dacă ați fost supus vreodată unei intervenții chirurgicale pe glanda tiroidă

Testele din sânge pentru determinarea TSH și T4

Medicul dumneavoastră vă poate indica unul dintre testele de sânge descrise aici:

Testul TSH

TSH (hormonul stimulant tiroidian) este cel mai important și sensibil test pentru diagnosticul și monitorizarea hipotiroidismului. TSH este un simplu test de sânge care măsoară ce cantitate de T4 trebuie să producă tiroida. Un test cu un nivel anormal de ridicat al TSH, poate însemna că suferiți de hipotiroidism.

Ce este TSH (HORMONUL STIMULANT TIROIDIAN)?

Tiroida trebuie să fie informată despre cantitatea necesară de hormoni care trebuie produsă. Instrucțiunile vin de la glanda hipofizară. Sistemul funcționează ca un circuit informațional: celulele speciale din hipofiză determină intervalul T4 normal pentru corpul dumneavoastră. Acesta este cunoscut sub numele de „nivel de referință”. Așa cum sângele curge prin glanda pituitară, aceste celule măsoară nivelul T4 pentru a determina  dacă acesta corespunde cu nivelul dumneavoastră stabilit.

Celulele hipofizare comunică cu tiroida prin trimiterea propriului lor hormon, TSH (hormon stimulator tiroidian), în sânge. Când nivelul T4 este la nivelul dumneavoastră stabilit, glanda hipofizară trimite suficient TSH pentru a transmite tiroidei să continue să producă aceeași cantitate de T4. Dacă nivelul T4 scade, hipofiza trimite mai mult TSH, iar tiroida produce mai mult T4. Cu cât nivelurile T4 sunt mai scăzute, cu atât TSH-ul este mai mare. Și invers: dacă nivelurile T4 devin prea mari, hipofiza trimite mai puțin TSH, indicând tiroidei să producă mai puțin T4.

Nivelul TSH măsurat
prin intermediul testelor de sânge:

0.0 – 0.4 hipertiroidism sau TSH suprimat

0.4 – 4.0 interval normal de TSH

4.0 – 10.0 hipotiroidism subclinic (ușor)

10.00 + hipotiroidism

În majoritatea laboratoarelor, intervalul normal pentru TSH este de la 0,4 mU/L până la 4,0 mU/L. Dacă nivelul de TSH este mai sus de 4,0 mU/L, atât pentru un prim test, cât și pentru testul repetat, acest lucru poate indica hipotiroidism. La majoriatatea persoanelor, a căror tiroidă funcționează în mod normal, nivelul de TSH este cuprins între 0,4 mU/L și 4,0 mU/L.  Acest interval poate fi mai mic la gravide și mai mare la persoanele în vârstă. Dacă nivelul dumneavoastră de TSH este între 2.5 și 4.0 mU/L, medicul ar putea solicita testarea sângelui pentru anticorpi anti-tiroid peroxidază (anti TPO). Dacă aveți acești anticorpi, este posibil să aveți o tiroidită autoimună – tulburare, care este un factor de risc pentru dezvoltarea hipotiroidismului. În acest caz ar trebui să repetați testul TSH cel puțin o dată pe an. Nu este necesară repetarea unui test anti-TPO pozitiv. Unii medici ar putea dori să reevalueze un test anti-TPO negativ, raportat anterior în legatură cu o sarcină.

Rețineți:

Pe măsură ce T4 scade, TSH crește (în timp ce suplinirea cu hormoni tiroidieni scade, cererea in aceștia crește). Pe măsură ce T4 crește, TSH scade (în timp ce suplinirea cu hormoni crește, cererea pentru aceștia scade). Există o excepție de la regula conform căreia toți cei cu hipotiroidism au un TSH ridicat. Dacă hipofiza nu mai funcționează corect, s-ar putea să nu poată trimite cantități normale de TSH. În acest caz, chiar dacă tiroida în sine poate fi sănătoasă, dacă nu primește suficient TSH, aceasta nu va produce suficient T4. Această tulburare este numită hipotiroidism secundar sau central.
Din fericire, se întâlnește rar.

Teste de sânge
pentru determinarea T4

T4 (tiroxina) este produsă de glanda tiroidă. T4 Liber și fT4 reprezintă analize simple de sânge, care, atunci când sunt combinate cu un test TSH, oferă rezultate ce indică cum funcționează tiroida

Ce este
hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o patologie tiroidiană…

Ce reprezintă glanda tiroidă

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de…

Tratamentul hipotiroidismului

Hipotiroidismul nu poate fi vindecat, dar poate fi tratat …

Găsiți cel mai apropiat laborator pe hartă